‘Forslået og forhåbningsfuld – Det folkelige Gennembrud i dansk litteratur med et Limfjordsperspektiv’ ved Else Bisgaard

Dato/klokkeslæt

18/11/2020
19:00 - 21:00

Sted
Morsø Folkebibliotek, Støberisalen, Holgersgade 7, 2. sal, Nykøbing Mors


Aflyst

 

I det første af tre foredrag ved Else Bisgaard gives der en bred introduktion til ”Det folkelige Gennembrud” i dansk litteratur i perioden ca. 1900 til 1920. Dette folkelige gennembrud blev præget af en ny generation af forfattere, som skrev både om og til almindelige mennesker. Vi kender mange af navnene: Jeppe Aakjær, Johan Skjoldborg, Martin Andersen Nexø, Marie Bregendahl, Johannes V. Jensen, Thit Jensen og mange flere. De skrev en ny form for folkelig realisme frem, som viste hvilke vilkår især underklassen på landet og i by-industrien levede under. Det gav et hidtil ukendt indtryk af den forslåede og undertrykte almue, og det gav et håb om en politisk og kulturel frisættelse af denne befolkningsgruppe.

Her præsenteres kort en række forfattere og lyrikere – både de kendte og de mindre kendte – og perioden karakteriseres med overvejelser over, hvorfor mon netop Limfjordsegnene er så forholdsvis rige på forfattere i denne periode.

Else Bisgaard er født og opvokset nær Limfjorden i Skyum i Thy. Hun er uddannet cand.mag. i religion og dansk fra Århus Universitet og er lektor ved Thy-Mors HF & VUC, hvor hun gennem mange år har undervist i sine fag samt arbejdet med pædagogisk udvikling. Hun har løbende efteruddannet sig både fagligt og pædagogisk, og gennem en årrække har hun fungeret som censor i religion ved universiteterne.

Else Bisgaard har desuden gennem mange år siddet i bestyrelsen for J.P. Jacobsen Selskabet og arbejder på flere områder med kulturlivet i lokalområdet. Hun holder foredrag om religionsfaglige, litterære og lokalhistoriske emner, skriver artikler indenfor samme områder og arbejder som freelancer ved Museum Thy.

Afholdes i samarbejde med Morsø Folkebibliotek

Prisen på 100 kr er inkl. kaffe/ te og kage


Reservering og tilmelding

Tilmeldinger er lukket for dette arrangement.

 


Go to top
Du er her: ForsideArrangement‘Forslået og forhåbningsfuld – Det folkelige Gennembrud i dansk litteratur med et Limfjordsperspektiv’ ved Else Bisgaard
www.morsoe-folkeuniversitetet.dk